ZSRCKU Kościelec

Dziczyzna w kuchni w roli głównej

02 grudnia 2022

25 listopada w naszej szkole odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych ”Dziczyzna w kuchni w roli głównej”.

Młodzież Technikum Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych mogła już trzeci raz uczestniczyć w takim szkoleniu.
Organizatorami warsztatów jest ZOPZŁ w Koninie, Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny oraz nasza szkoła.
Celem warsztatów jest popularyzacja dziczyzny jako jako zdrowej żywności pod tytułem ”Dobre bo z lasu”.
Młodzież pod kierunkiem szefa Przemysława Błaszczyka przygotowała 
-pieczony udziec z daniela z pampuchami i modrą kapustą,
-gulasz z daniela z makaronem,
-zupę z dziczyzny z warzywami i soczewicą,
-steki z combra daniela.
Warsztaty pozwoliły naszym uczniom ugruntować wiedzę zdobytą podczas nauki i przybliżyły możliwości wykorzystania dziczyzny w kuchni.