W sobotę 23 października byliśmy gospodarzami II edycji warsztatów kulinarnych,, DZICZYZNA W ROLI GŁÓWNEJ” , zorganizowanych przez Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Koninie przy współudziale Stowarzyszenia Polskie Diany oraz Polskiego Związku Młodzieży Łowieckiej i Zespołu Sakól R C KU im. Stanisława Staszica w Kościelcu. Podczas warsztatów młodzież z Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych z Kościelca i Powiercia miała przyjemność pracować pod okiem znakomitego szefa kuchni, specjalizującego się w kuchni myśliwskiej Jakuba Wolskiego – uczestnika VI edycji programu Hell’s Kitchen.
Ten cudowny dzień rozpoczął się wykładem na temat ,, ZDROWOTNYCH WALORÓW DZICZYZNY” następnie młodzież przystąpiła do pracy i przygotowała: Gulasz z dzika, Flambirowane nalewką steki z daniela, Dzikie burgery z jałowcowym majonezem, Tatar z combra daniela oraz Pieczeń z sarny w czosnku niedźwiedzim.
Po ciężkiej pracy wspólnie zasiedliśmy do wspaniale zaaranżowanego leśnego stołu przy którym mogliśmy rozkoszować się dzikimi smakami potraw. Zaangażowanie młodzieży wynagrodziła dodatkowo cudowna atmosfera .
Przygotowaniem i opieką nad młodzieżą zajęły się panie Kinga Czupryńska, Jolanta Fraszczyk-Frontczak, Jolanta Chruścielska.
Już nie możemy doczekać się kolejnej edycji…