Uczniowie z technikum ekonomicznego i żywienia i usług gastronomicznych uczestniczą w 40 godzinnym kursie językowo-kulturowo-pedagogiczny przygotowującym ich do 2 tygodniowych staży zawodowych we Włoszech.
- Celem przygotowania językowego jest dostosowanie poziomu umiejętności posługiwania się językiem angielskim na potrzeby sprawnej realizacji stażu we Włoszech. Na zajęciach uczestnicy powinni poznać specjalistyczne, fachowe słownictwo branżowe, a także poszerzyć umiejętności językowe dotyczące sytuacji życia codziennego.
- Celem przygotowania kulturowego jest zapoznanie uczestników z koncepcją uczenia się międzykulturowego, efektywnym radzeniem sobie w interakcjach z osobami pochodzenia z odmiennych kręgów kulturowych, przełamanie stereotypów, adaptacja oraz radzenie sobie z szokiem kulturowym.
- Celem przygotowania pedagogicznego jest uzmysłowienie uczniom jaka odpowiedzialność spoczywa na nich podczas mobilności, zapoznanie uczestników z zasadami współpracy na stanowisku pracy, poszerzenie umiejętności efektywnej komunikacji, mediacji i rozwiązywania konfliktów
Działania nasze to kontynuacja projektu nr 2016-1-PL01-KA102-024015 „ Zdobywamy doświadczenie zawodowe na europejskim rynku pracy” realizowanego ze środków POWER na zasadach Programu Erasmus finansowanego w całości ze środków UE. Staż zawodowy uczniów zaplanowany jest w terminie 24.04 – 5.05.2017
Lista uczestników: grupa II Rimini
