W dniach 16 – 17 marca odbył się wyjazd integracyjny dla drugiej grupy uczestników projektu PO WER “ Zdobywamy doświadczenie zawodowe na europejskim rynku pracy” realizowanego przez naszą szkołę. Grupa przygotowująca się do udziału w dwutygodniowym stażu zawodowym we Włoszech to 20 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum Ekonomicznego oraz 2 Panie, które będą opiekunkami – Anna Kucharska i Ewelina Rojewska.
W trakcie pobytu w Uniejowie realizowany był kurs językowo-kulturowo-pedagogiczny. Uczniowie poznawali kulturę Włoch w formie prezentacji multimedialnych, w których przygotowanie również sami się zaangażowali. Paulina Małecka i Konrad Mirowski przygotowali prezentację na temat tradycyjnych potraw regionu Emilia-Romania, Paulina Marchewka i Paulina Zawadzka przygotowały prezentację na temat sztuki,a Arkadiusz Pasiński i Jakub Stachowaik przygotowali informacje na temat wywodzącej się z Sycylii mafii oraz książki Mario Puzo “Ojciec Chrzestny”. Uczniowie sprawdzali czego się nauczyli odpowiadając na pytania quizowe. Ponadto, mogli spróbować takich włoskich specjałów jak prosciutto, parmigiano reggiano, bufala mozzarella, pesto, suszone pomidory, czy oliwki.
Dwudniowy wyjazd miał na celu lepsze poznanie się młodzieży, otwarcie się na innych, zaufanie do uczestników grupy, bycie tolerancyjnym oraz odpowiedzialnym za siebie i grupę. Pedagog szkolny, Aneta Augustyniak przygotowała dla uczestników gry i zabawy integracyjne. Zajęcia te miały na celu wzajemne poznanie się uczestników, stworzenie przyjaznej atmosfery, dzięki której uczniowie mogą poczuć się bezpiecznie w zespole oraz wyrabianiu poczucia odpowiedzialności za innych i efekty wspólnie podejmowanych działań.
Uczestnicy projektu mieszkali w Zagrodzie Młynarskiej, a zajęcia odbywały się w Zamku Uniejów. Po zakończonych zajęciach uczniowie relaksowali się w kompleksie termalnym.
tekst: E.Rojewska